Vi bruger cookies

Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering bruger cookies til at skabe en bedre brugeroplevelse, til at interagere med sociale platforme og til anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.

Cookies fra sociale medier gør det muligt for os at interagere med velkendte sociale mediers platforme og indhold. Formålet kan være statistik eller marketing.
Nødvendig for at afspille YouTube vidoer. Benyttes til marketing, statistik og personalisering.
Nødvendig for at afspille Vimeo videoer
Præference cookies gør det muligt for en hjemmeside at huske oplysninger, der ændrer den måde hjemmesiden ser ud eller opfører sig på. F.eks. dit foretrukne sprog, eller den region, du befinder dig i.
Bruges til grafiske elementers tilstand

KADK og Kähler inviterer til tankevækkende middag i Milano

Dato
10.04.2018
Kategori
Samarbejde og erhverv

KADK og Kähler sætter madspild på dagsordenen, når vi inviterer til middag ved et bord, hvor retterne forsvinder hurtigere end gæsterne kan nå at indtage dem. ”Ingestion” hedder installationen, der præsenteres på dette års Designmesse i Milano.

Bordet summer mekanisk under dugen, der trækker den ene ret efter den anden forbi de bænkede middagsgæster - hurtigere end de kan nå at spise på dem. Glas vælter, bestik flyder og tallerkner trækker lange spor af sovs, kartofler og steg efter sig, før de mange uspiste fødevarer vælter ned i en stor sort affaldssæk for enden af bordet. 

Det er forvirrende, forbløffende og ret frustrerende. Og det må det også gerne være.  

Workshop: Ingestion - Milan

Installationen ”Ingestion”, der består af i alt tre performances, er lavet i et samarbejde mellem designstuderende på KADK og designvirksomheden Kähler, og skal sætte ikke bare tankerne, men også sanserne i spil, når der dækkes op til debat om fødevareforbrug og det madspild, der efterlades i dets kølvand. 

”For det er lige det, design kan”, siger rektor for KADK Lene Dammand Lund: ”Vi kan læse artikler og afhandlinger om fødevarer, forbrug og miljø, men når det visualiseres foran os rent fysisk, sætter det skub i os på en helt anden måde. Derfor har vi på KADK en forpligtelse til at sætte vores designkompetencer i spil på de dagsordner, der vedrører os alle og vores fælles klodes fremtid. Vi skal selvfølgelig udvikle konkrete designløsninger og produkter, men vi skal også være med til at skubbe til og kvalificere debatten”.

Wasteaurant

En fælles ambition om en bæredygtig verden
KADK valgte i efteråret 2016 at dedikere tre akademiske år til arbejdet med FN’s Verdensmål. En satsning, der i praksis betyder, at vores medarbejdere, forskere og godt 1600 studerende nu fokuserer på én samlende opgave: At udvikle løsninger og sætte perspektiv på FN’s 17 mål for en bedre og mere bæredygtig verden.

Og det er en ambition, der deles af den danske virksomhed Kähler – en af landets førende designvirksomheder med en over 175 år lang keramiktradition bag sig: 

”Som moderne designvirksomhed er det vigtigt for Kähler at bidrage til alle kulturelle aspekter af samfundet. Vi producerer ikke kun designprodukter, men deltager også aktivt i den løbende diskussion om formgivning og designs rolle i fremtiden. Og vi er overbevist om, at fremtidens design netop afhænger af designeres evne til at omfavne alle de miljømæssige, filosofiske og kulturelle udfordringer, der ligger foran os”, siger chef for kulturel udvikling i Kähler Ane Cortzen.  

Om Ingestion
”Ingestion” er et samarbejdsprojekt mellem 90 studerende på Institut for Bygningskunst og Design på KADK og Kähler – en af Danmarks førende designvirksomheder og producenter af keramik. De 90 studerende fik til opgave at arbejde med begrebet ”Ingestion” – eller ”Indtagelse” som led i KADK’s treårige satsning på FN’s Verdensmål for en mere bæredygtig verden.

Resultatet blev en række projekter, der diskuterer og visualiserer fødevareforbrug og madspild på en performativ og interagerende måde med både studerende og deltagere fra offentligheden som aktive medspillere. Tre af projekterne, 'Wasteaurant', 'Sharing' og 'Museum på Mars' præsenteres 17. til 22. april på årets Designmessen i Milano; Viale Abruzzi 42, 20131 Milano.

Madspild i tal

Omkring en tredjedel af de fødevarer, der produceres på verdensplan, går til spilde. Set over et år betyder det, at 1,3 milliarder ton mad, aldrig bliver spist. 

Alene i Danmark smider vi hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Madspildet koster danske forbrugere mere end 11 milliarder kroner årligt. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton pr. år mens fødevareindustrien står for et årligt madspild på 133.000 ton.